Search This Blog

Thursday, November 14, 2013

"Praslea cel voinic si merele de aur", de Petre Ispirescu - rezumat

    Un imparat avea in gradina sa un mar ce facea mere de aur, pe care el nu reusise sa le guste niciodata pentru ca in fiecare an acestea erau furate. Numerosi viteji, inclusiv cei mai mari doi fii ai imparatului, incercasera sa prinda hotul, dar zadarnic. Cu toate acestea, intr-o zi, Praslea, mezinul familiei, a decis sa incerce si el.
    Acesta a fost primul ce a izbutit sa raneasca zmeul hot cu o sageata si sa ii ia astfel cateva mere, pe care le-a daruit tatalui sau. Apoi, a plecat impreuna cu fratii lui dupa zmeu, pe urmele darei de sange si au ajuns in fata unei prapastii care ii indruma catre celalalt taram, unde numai mezinul a avut curajul de a cobori. Odata ajuns acolo, a zarit trei palate ale unor trei zmei si invingandu-i, a salvat trei fete de imparat. Presimtind ca fratii lui vor sa scape de el, i-a facut sa creada ca a murit si a iesit pe urma din prapastie cu ajutorul unei pasari, careia ii salvase puii.
    Ajuns inapoi in imparatie, Praslea si-a dovedit identitatea cu ajutorul celei mai mici fete de imparat. In final, acesta i-a luat locul tatalui si s-a casatorit cu fata iubita.

No comments:

Post a Comment