Search This Blog

Thursday, November 14, 2013

"Doua loturi", de Ion Luca Caragiale - rezumat

    Universul naratiunii "Doua loturi", de I. L. Caragiale are ca subiect principal viata micilor slujbasi care ar face aproape orice pentru a-si imbunatati situatia materiala.
    Aceasta nuvela incepe cu intriga, din care aflam despre cautarile disperate ale lui Lefter Popescu in scopul gasirii biletelor de loterie. Expozitiunea povesteste in continuare cum el si-a cumparat doua loturi cu bani imprumutati de la capitanul Pandele, care-l il anunta ca biletele sunt castigatoare.
    Bucuros, Lefter cauta cu disperare in intreaga casa, insa zadarnic. La un moment dat, isi aminteste ca ar fi lasat biletele de loterie intr-o jacheta cenusie si se grabeste sa afle unde e, dar sotia sa ii spune ca a dat-o unor tiganci, in schimbul unor farfurii. Intr-o criza de nervi, Lefter sparge toate farfuriile si pleaca in cautarea tigancilor, care il injosesc si il agreseaza. Totusi reuseste sa recupereze jacheta, in care spre surprinderea lui nu erau si biletele.
    Actiunea atinge punctul culminant cand, intorcandu-se la slujba dupa mai mult timp, gaseste biletele intr-un sertar. Lefter isi da multumit demisia si apoi fuge la loterie, in extaz. Ajuns acolo, afla de la functionar ca biletele sunt invalide. In acel moment devine agresiv si isi manifesta regretul.
    In deznodamant autorul lasa cititorul in suspans, prezentand doua posibilitati de final, ce ii permit lectorului sa o aleaga pe cea care i se pare potrivita.

No comments:

Post a Comment