Search This Blog

Friday, November 15, 2013

Efectele poluarii apelor


Consecintele aduse de poluarea apelor se resimt la sute de mii de km distanta fata de apele curgatoare in care s-au deversat agentii poluanti, astfel incat, in final, substantele poluante ajung in mari si oceane, unde produc efecte cu adevarat devastatoare. Unul dintre cele mai obisnuite si des intalnite efecte ale poluarii apelor este vegetatia verde de la suprafata apei. Din cauza acestui gros strat verde, razele soarelui nu mai pot patrunde spre straturile din adancuri, deci plantele acvatice care produc oxigenul necesar vietuitoarelor din apa nu le mai pot sustine pe acestea in viata. In plus, anumite specii de alge albastre produc substante toxice care omoara pestii si cauzeaza interzicerea activitatilor de agrement pe lacuri, in lunile de vara.
In afara faptului ca vietuitoarele acvatice mor, un efect deosebit de grav este eutrofizarea lacurilor, numita si "moartea" acestora, ce consta in faptul ca, incetul cu incetul, lacul se ingusteaza si dispare.
De fapt, nocivitatea poluarii apei cauzeaza, direct sau indirect, omului si de aceea este esentiala cunoasterea problemei in amanunt de catre fiecare dintre noi.
Trebuie stiut ca situatia a inceput sa devina alarmanta in ultimii 20 de ani, deoarece peste 500 dintre marile bazine din Marea Britanie sunt astazi verzi si toxice din cauza poluarii. Bineinteles ca exista mijloace de mentinere a calitatii bacteriologice a apei, insa acestea nu se aplica la scara larga, potrivit cerintelor.
Poluarea perturba, totodata, activitatile economice din zonele litorale. Se intelege de la sine ca petrolul este dusmanul principal al pescarilor, deoarece pestii devin necomestibili, insa tot petrolul provoaca prejudicii considerabile si activitatilor turistice.
Deasemenea, un efect nu foarte discutat, dar cu siguranta unul care produce anual foarte multe victime este dezvoltarea cu precadere a unor anumite bacterii printre care se pot gasi numerosi agenti numerosi.
Reintoarcerea la o viata simpla si naturala, o anumita simplificare in atitudine si vestimentatie, un entuziasm pentru o continua lupta pentru mediu, foarte vizibile in unele tari din lume, reprezinta indicii incurajatoare pentru salvarea apelor.
Concluzionand cele spuse pana acum, principalul vinovat, dar si principala victima, este, din punctul meu de vedere, numai si numai omul. Zilnic, prin resturile deversate in apa distrugem sute de mii de pasari, pesti si alte vietuitoare acvatice, ceea ce va duce in curand la o stare critica pentru noi si planeta noastra.


No comments:

Post a Comment