Search This Blog

Sunday, January 22, 2012

"Coliba unchiului Tom" - rezumat

 Acest fascinant roman al autoarei Henriette B. Stowe a aparut in 1852. "Coliba Unchiului Tom" ( "Uncle Tom's Cabin") a avut si inca are o popularitate uriasa, datorita modului extrem de realist prin care ilustreaza viata grea a sclavilor negri din intrega America. Romanul prezinta viata unchiului Tom, un sclav intelept cu o imensa noblete sufleteasca, pe care domnul Arthur Shelby, proprietarul sau ce il aprecia foarte mult si era bun cu toti sclavii sai, este nevoit sa il vanda din cauza unor afaceri paguboase cu Haley, negustorul de sclavi.O data cu Tom, Shelby este nevoit sa il vanda si pe Henry, fiul Elisei, servitoarea umila a nevestei sale (Emily Shelby), dar aceasta aude intreaga discutie si hotaraste sa plece in Canada, unde in final chiar reuseste sa ajunga.
Cand Tom ajunge cu Haley pe vapor, se imprieteneste cu Evangelina (care pana la urma este invinsa de o boala cruda) care apoi isi roaga tatal, pe bunul Augustin Saint-Clare, sa il cumpere si astfel Tom ajungela un stapan foarte bun. Din pacate, Saint-Clare moare si unchiul Tom ajunge sub stapanirea lui Le-gree, unde moare din cauza batailor crude.
Moartea lui Tom imprima cartii o nuanta dramatica si deschide ochii cititorului catre realitatea dura ce era in acea epoca.


Alte personaje :

Ofelia Saint-Clare = verisoare lui Augustin Saint-Clare
Chloe = sotia lui Tom, o foarte buna bucatareasa
Samuel si Andre = 2 sclavi umili ai familiei Shelby
George Shelby = fiul familiei Shelby
George Harris = sotul Elisei, care evadeaza de la stapanul sau cel rau si ajunge si el in Canada, dar pe alt drum si are o mare bucurie sa-si intalneasca sotia

2 comments: