Search This Blog

Wednesday, November 29, 2017

Google Code-in - O altfel de competiție

Google Code-in


Ce este Google Code-in și cine poate participa?

Pe scurt, Google Code-in este un program dedicat elevilor din întreaga lume cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani inclusiv, creat de Google sub forma unui parteneriat cu numeroase organizații de tip open-source (anul acesta 25 la număr, printre care și Ubuntu, Drupal, WikiMedia) pentru a încuraja participarea în proiecte și comunități definite de licența liberă. Programul durează aproximativ 50 de zile în fiecare an, anul acesta având loc între 28 noiembrie și 17 ianuarie.
Fie că vrei să codezi (și aici vei găsi probleme de rezolvat în ce limbaj preferi: Python, C++, Java, Javascript și nu numai), fie că vrei să testezi software, fie că vrei să scrii documentație sau doar să înveți mai multe despre lumea open-source, vei găsi ceva la care ți-ar făcea plăcere să lucrezi în cadrul Google Code-in! În plus, vei cunoaște o comunitate minunată, formată atât din elevi, cât și din oameni de profesie, care lucrează la programe și servicii bine cunoscute în lumea IT. Nu ar trebui să îți faci griji cu privirea la dificultatea taskurilor oferite, căci și mentorii și ceilalti paricipanți te vor sprijini să înveți cât mai mult din această experiență.

Cum poți participa? De ce este o „competiție”?

Înscrierea și participarea sunt complet gratuite. Ai nevoie doar de un cont Google și trebuie să te asiguri că te încadrezi în intervalul de vârstă acceptat. Te poți înscrie oricând pe durata programului, nu neapărat la început.
Google oferă premii celor care aleg să lucreze pentru organizații open-source în cadrul programului. Toți cei care rezolvă cel puțin un task, primesc un certificat digital de participare. La trei taskuri complete și aprobate de mentori, vei primi prin curier un tricou Google cu sigla concursului (eu am deja două pe care le port cu mare drag). În funcție de numărul de taskuri rezolvate într-o organizație, de dificultatea lor și de calitatea soluțiilor tale, poți fi selectat ca semifinalist, adică în top 5 pe organizație și vei primi, în plus, un hanorac Google Code-in. Dacă ajungi să te clasezi ca unul dintre cei mai buni doi elevi care au contribuit într-o organizație din program, vei primi premiul cel mare, o călătorie la sediul Google din California!
Totodată, este bine să nu pierzi din vedere faptul că poți rezolva taskuri pentru oricâte organizații diferite în cadrul unei ediții a programului.

Experiența mea la Google Code-in (GCI)

Eu am participat prima oară la Google Code-in în ediția din 2015, când am lucrat pentru Ubuntu, poate cea mai faimoasă distribuție de Linux și pentru Apertium, o platformă online pentru traduceri între limbi și dialecte mai puțin cunoscute. Anul acesta, Ubuntu și Apertium participă din nou în program și oferă în continuare o varietate foarte mare de taskuri, pentru elevi cu preocupări orientate către programare, documentare, testare sau design.
Anul trecut, în ediția 2016 a GCI, am lucrat pentru CCExtractor Development, un gigant în lumea subtitrărilor. Codul lor este foarte bine organizat și mentorii au fost absolut fantastici, acestea fiind unele dintre motivele principale pentru care am decis ca și anul acesta, în Google Code-in 2017, să lucrez în continuare pentru această platformă. 

Vă încurajez să căutați câte ceva despre organizațiile participante la GCI 2017 și să vă înscrieți, căci nu este deloc târziu! Spor la lucru, în sprijinul proiectelor open-source!

No comments:

Post a Comment