Search This Blog

Wednesday, March 28, 2012

Problema "talent", ONI 2011, cls. a VI-a

In acest week-end va fi Olimpiada Nationala de Informatica, la Iasi, si in ultimele saptamani am tot facut probleme din anii trecuti, asa ca m-am gandit sa va arat o problema de ONI. Am ales una mai usoara, anume "talent", care s-a dat anul trecut la clasa a VI-a, la care va las sa va ganditi cateva zile: in urmatoarea saptamana voi posta si rezolvarea..... Acum iata enuntul problemei:

Românii au talent! Atraşi de marele premiu oferit de organizatorii concursului „Românii au talent”, la preselecţia organizată la Piatra Neamţ au venit foarte mulţi români să demonstreze că au talent. 
La înscriere, fiecare participant a primit câte un număr de concurs, reprezentat de un număr natural nenul. Unii dintre participanţi pot avea statut special, fiind admişi direct în semifinale, ca urmare a rezultatelor deosebite obţinute la ediţiile anterioare, numărul de concurs primit de aceştia având proprietatea că toate cifrele lui pot fi aranjate astfel încăt să formeze un număr palindrom. 
Printre numerele de concurs primite de participanţii cu statut special, există numere care au în scrierea lor zecimală un număr maxim de cifre distincte. Cel mai mic dintre aceste numere reprezintă numărul de concurs al participantului VIP. 
Cerinţă
Scrieţi un program care citeşte numărul natural n (reprezentând numărul de participanţi înscrişi la concurs), n numere naturale (reprezentând numerele de concurs ale celor n participanţi) şi determină:
a) numărul x de participanţi admişi direct în semifinale;
b) numărul y de concurs al participantului VIP, dacă există un astfel de participant printre cei înscrişi.
Date de intrare
Fişierul talent.in conţine pe prima linie numărul n de participanţi, iar pe fiecare dintre următoarele n linii câte un număr natural reprezentând numărul de concurs al unui participant.
Date de ieşire
Fişierul talent.out va conţine pe prima linie cele două valori x şi y, separate printr-un singur spaţiu, în această ordine. Dacă nu există participanţi admişi direct în semifinală, atunci prima linie a fişierului va conţine două valori nule, separate printr-un singur spaţiu:0 0.
Restricţii
0 < n ≤ 15000
• Numerele de concurs sunt distincte două câte două şi sunt mai mici sau egale cu 2000000000
• Un număr palindrom este un număr natural care este egal cu numărul natural obţinut prin scrierea în ordine inversă a cifrelor lui (de exemplu, numărul 12021 este un număr palindrom).
Exemple
talent.intalent.outExplicaţii
8 17864 9900 90321 4704 351 83181 46476 7432 3 46476 Sunt 3 participanţi calificaţi direct în semifinală. Numerele lor de concurs sunt numere ale căror cifre pot fi aranjate astfel încât să formeze un palindrom : 9900(format din 2 cifre distincte), 83181 (format din 3 cifre distincte) şi 46476 (format din 3 cifre distincte). Dintre acestea, cel mai mic număr format dintr-un număr maxim de cifre distincte este 46476 reprezentând numărul de concurs al participantului VIP.

No comments:

Post a Comment