Search This Blog

Tuesday, January 31, 2012

A vorbi sau nu in limba romana

0 comments
Constat ca, din pacate, pentru tot mai multa lume limba din dictionar este straina, iar prescurtarile exagerate de tip Messenger si expresiile de jargon ocupa o parte imensa din vocabularul tinerilor din aceasta generatie. Exista in ziua de azi (2012!) copii (fara nicio exagerare) care se pregatesc de liceu si nu le prea au cu cititul si scrisul corect. Bineinteles ca greselile tipice si (doar pentru unii) prea banale vor exista mereu, precum clasicul Arghezi cu 2 de "i" sau tipatoarea formulare "al lui Ana". De la o vreme observ si ca regionalismele verbale ca "aicea" (de la "aici"), "da pa" (de la "de pe") etc. incep sa fie dramatic transpuse in scris, creandu-se astfel niste obisnuinte puternic defectuoase. Pleonasmele si inadeverentele topice (ordonarea gresita a cuvintelor) apar foarte des in vorbire, scriere si chiar publicitate. Iata cateva exemple de pleonasme : "baba batrana", "fetita micuta", "portocala portocalie", "intamplare intamplatoare etc. si cateva de inadeverente topice: "vand pat de copil avantajos",  "caut catel Brac, un an femele", "vand carucior de copil metalic", "de vanzare cizme de dama de plastic" etc.
Era sa uit  de prea bine cunoscutul dezacord al subiectului cu predicatul (problema ce se rezolva cu putina ureche...), pentru care cred ca nici nu mai este nevoie sa dau exemple, fiind deja catastrofal de multe in viata de zi cu zi.
Imi cer scuze daca intalniti prin blogul meu cuvinte legate sau virgule uitate, caci stiti cu totii ca la calculator este altceva. 

Thursday, January 26, 2012

Ce sunt DEX si DOOM?

1 comments

Intrebarea, de fapt, este "Dar cine a auzit de DOOM?",  la care cred ca foarta multa lume poate raspunde: "Eu nu.". Ei bine, DOOM inseamna "Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane" si a aparut deja in 2 editii, anume DOOM1, cea din 1982, si DOOM2, cea "revazuta si adaugita" din 2005. Acest dictionar, ce nu contine definitii, are un numar de CIV + 872 de pagini si este o completare a DEX-ului foarte utila si importanta pentru elevi si oameni de toate varstele sa il aiba in biblioteca, chiar daca nu alaturi de DEX, cum ar fi de preferat.

Probabil ca cei mai multi dintre voi ati auzit despre DEX, dar totusi nu vreau sa evit cateva explicatii si voi incepe prin a va spune ca DEX inseamna "Dictionarul explicativ al limbii romane" si este cel mai cuprinzator     dictionar de uz general al acestei limbi. Prima editie a aparut in 1975, reeditata in 1980, cea mai populara editie a aparut in 1998, iar cea mai recenta editie a aparut in anul 2009. Exista si varianta ilustrata, numita DEXI, "i"-ul din urma provenind, evident, de la cuvantul "ilustrat".

Stejarul: "pomul adevarului"

0 comments
Stejarul este un arbore inalt, cu ramuri puternice, noduroase, coroana larga si bogata. Scoarta sa este de culoare brun - negricioasa, aspra, adanc brazdata si care adaposteste furnici si anumite specii de gandaci.
Frunzele sunt constituite din 4 pana la 8 perechi de lobi. Pedicelul frunzelor este scurt (4-9 cm). Stejarul infloreste in jurul lunilor aprilie - mai, iar fructul sau este ghinda.
Acest minunat arbore face parte din categoria foioaselor si se intalneste in campie si in zonele colinare, foarte rar la deal, iar padurile curate de stejar se numes "stejarete", insa stejarul se gaseste si in paduri de foioase.
Stejarul era mult mai raspandit inainte de secolul XXI, acum intalnindu-se decat in Europa, Africa de Nord, Asia Mica si alte cateva zone asiatice.
Stejarul se mai numeste si "pomul adevarului".




Aceasta a fost tema mea la educatie tehnologica, in modulul II, lectia "Materii prime: LEMNUL".

The most used irregular verbs

0 comments
See here a list with the most used irregular verbs in English. Of course there are many others, but these are basically:
Short Infi-
nitive Form
Past Simple
Form
Past Participle
Form
awakeawokeawoken
bewas, werebeen
beatbeatbeaten
becomebecamebecome
beginbeganbegun
bendbentbent
betbetbet
bidbidbid
bitebitbitten
blowblewblown
breakbrokebroken
bringbroughtbrought
broadcastbroadcastbroadcast
buildbuiltbuilt
burnburned/burntburned/burnt
buyboughtbought
catchcaughtcaught
choosechosechosen
comecamecome
costcostcost
cutcutcut
digdugdug
dodiddone
drawdrewdrawn
dreamdreamed/dreamtdreamed/dreamt
drivedrovedriven
drinkdrankdrunk
eatateeaten
fallfellfallen
feelfeltfelt
fightfoughtfought
findfoundfound
flyflewflown
forgetforgotforgotten
forgiveforgaveforgiven
freezefrozefrozen
getgotgot (sometimes gotten)
givegavegiven
gowentgone
growgrewgrown
hanghunghung
havehadhad
hearheardheard
hidehidhidden
hithithit
holdheldheld
hurthurthurt
keepkeptkept
knowknewknown
laylaidlaid
leadledled
learnlearned/learntlearned/learnt
leaveleftleft
lendlentlent
letletlet
lielaylain
loselostlost
makemademade
meanmeantmeant
meetmetmet
paypaidpaid
putputput
readreadread
rideroderidden
ringrangrung
riseroserisen
runranrun
saysaidsaid
seesawseen
sellsoldsold
sendsentsent
showshowedshowed/shown
shutshutshut
singsangsung
sitsatsat
sleepsleptslept
speakspokespoken
spendspentspent
standstoodstood
swimswamswum
taketooktaken
teachtaughttaught
teartoretorn
telltoldtold
thinkthoughtthought
throwthrewthrown
understandunderstoodunderstood
wakewokewoken
wearworeworn
winwonwon
writewrotewritten

Numele locuitorilor din ...

0 comments
Sunt cls. a VI-a si am primit tema, la inceputul semestrului II, sa scriu cum se numesc locuitorii urmatoarelor orase si judete din Romania (sunt 100% corecte, am verificat in DEX, desi unele sunt destul de ciudate):
Bacau -> bacauani
Brasov -> brasoveni
Mangalia -> mangalioti
Ramnicu - Valcea -> valceni
Sinaia -> sinaieni
Targu - Jiu -> targujieni
Targu - Mures -> targumureseni


Si ai urmatoarele state si capitale din restul lumii:
Londra -> londonezi
Madrid -> madrileni
Monaco -> monegasti
Moscova -> moscoviti
Paris -> parizieni
Praga -> praghezi
Sofia -> sofioti
Tokio -> tokioti

Daca sunteti din alt oras/judet, va rog sa postati un comentariu cu numele judetului si numele locuitorilor.

"Angry Birds" pentru orice sistem de operare

0 comments

M-as mira ca cineva sa nu fi auzit de Angry Birds, dar oricum voi incepe prin a va spune ca este un foarte popular joc, disponibil PENTRU ORICE SISTEM DE OPERARE actual, fie el pentru tableta, smart-phone sau PC: iOS, Maemo, MeeGo, HP webOS, Android, Symbian 3, Series 40, PSP/PlayStation 3, Mac OS X, Windows, WebGL, Windows Phone 7, Google Plus, Google Chrome,BlackBerry Tablet OS si Bada. Acest joc de tip puzzle a fost lansat prima data pe 10.decembrie.2009, doar pentru iOS, dar observandu-i-se o popularitate imensa, a inceput sa se lanseze si pentru restul sistemelor de operare, in ordinea listei data mai sus. Rovio Mobile este numele companiei ce a lansat acest joc, despre care evit sa va spun cum se joaca, deoarece este gratuit si il puteti descarca din foarte multe locuri, indiferent pe ce vreti sa il jucati.


 Cateva date importante despre Angry Birds ar fi:
 - este pentru un singur jucator
 - exista urmatoarele variante ale jocului: Angry Birds (clasic), Angry Birds Seasons si Angry Birds Rio
 - exista jucarii si alte astfel de materiale sub sigla Angry Birds
 - este impartit in multe subcategorii
 - are o grafica extraordinara
 - se bazeaza pe o idee originala si foarte interesanta


Va recomand sa il descarcati oricum si veti vedea ca o sa va placa! Eu am Angry Birds (clasic) pe telefon (Android) si Angry Birds Seasons pe calculator (Google Chrome) si mi se pare foarte dragut, desi nu am jucat prea mult.

Cum sa-ti faci semne de carte din agrafe de hartie

0 comments
Dintotdeauna am avut probleme cu clasicele semne de carte: ori imi cadeau din carte si le pierdeam pur si simplu, ori nu le gaseam niciodata cand imi trebuiau, dar am gasit o solutie foarte buna care nu poate cadea si care este mereu la indemana: AGRAFELE DE HARTIE! Trebuie stiut ca aici nu ma refer la simpla prindere a lor de pagina, ci la un model foarte dragut care se poate face in cateva secunde dintr-o agrafa de hartie. Iata cum:





Nu-i asa ca este dragut? Si poate arata inca si mai bine daca il faceti dintr-o agrafa asortata cu coperta cartii. Creati-va si voi propriile semne de carte!

Wednesday, January 25, 2012

"Micul print" - rezumat

1 comments


"Micul print" este un foarte cunoscut roman, publicat in 1943, de Antoine de Saint - Exupery. Romanul prezinta viziunea diferita a copiilor asupra vietii si a tuturor lucrurilor ce ii inconjoara si deasemenea faptul ca cei mici au imaginatia mult mai dezvoltata. Povestea incepe de la doua desene, numite "Desenul nr. 1" si "Desenul nr.2", ce intruchipeaza serpi inchisi si deschisi ce au inghitit elefanti, iar apoi de la Micul Print ce il roaga pe narator sa ii deseneze o oaie si printr-o scurta intamplare se ajunge la cutia in care era oaia perfecta.  O mare parte din carte se povestesc aventurile printului pana a ajunge pe Terra si toate tipurile de caractere ale adultilor din viata de zi cu zi pe care le intalneste. Cartea este foarte interesanta pentru toate varstele, de la cei mai micuti pana la adulti si batrani. Ilustratiile autorului intaresc deasemenea ideea prezentata si anume cat de mare este schimbarea adusa de avansarea prin varste si de faptul ca ce pentru adulti este un lucru banal, poate insemna pentru copii intregul lor univers. 
Va recomand sa cititi aceasta carte, deoarece este foarte interesanta si sigur o sa va placa!


Cea mai buna experienta Web = Cel mai bun browser = GOOGLE CHROME

0 comments
Google Chrome este un browser de Internet rapid, eficient, inteligent si personalizabil prin milioane de teme si aplicatii, dupa nevoia fiecaruia. Prima versiune de Chrome a aparut pe 2.septembrie.2008 si acum a ajuns deja la versiunea  14.0.835.202 (4 octombrie, 2011) . Acest revolutionar browser a aparut prin proiectul Chromium si este detinut de Google. Conceptul pe care se bazeaza Google Chrome este gestionarea extraordinara a cache-ului si un aspect simplu, usor de utilizat si foarte comfortabil, ceea ce pot sa va spun ca este un avantaj incredibil, neavand 5-6 bare superioare cu butoane, ca in Mozilla Firefox sau Internet Explorer. O alta chestiune noua este modul de organizare a tab-urilor, mutandu-se foarte usor oriunde in fereastra deschisa sau pot fi mutate dintr-o fereastra in cealalta. Starea de dezvoltare a acestui browser inovativ este finala si se poate descarca gratuit (in ultima versiune) pentru toate sistemele de operare (Linux, Windows, Mac OS X, iOS, Android). Aplicatiile pentru acesta sunt deasemenea gratuie toate si se pot descarca de pe Chrome Web Store, unde se gasesc si extensii si teme.

Eu sunt extrem de multumita de Google Chrome si viteza de navigare este absolut incredibila!!! Va sfatuiesc pe toti sa descarcati Chrome: este gratuit, se instaleaza in cateva secunde si ofera cea mai completa experienta Web de pana acum! Cine il are deja sau l-a instalat acum sa lase un comentariu.

Cea mai buna experienta Web = Cel mai bun browser = 

Articolul partitiv

0 comments

= este o varianta a articolului nehotarat si este specific limbii franceze. 

Articolul partitiv are urmatoarele forme:

a) du: in fata unui substantiv de genul masculin care incepe cu consoana.

Exemplu: du lait = lapte

b) de l': in fata unui substantiv de genul masculin care incepe cu vocala sau "h" mut.

Exemplu: de l'amore = iubire

c) de la: in fata unui sunstantiv de gen feminin.

Exemplu: de la confiture = dulceata

d) de l': in fata unui substantiv feminin care incepe cu vocala.

Exemplu: de l'eau = apa

e) des: in fata substantivelor la plura de gen feminin sau masculin.

Exemplu: des fruits = fructe


Cazuri de inlocuire a articolului partitiv cu prepozitia "DE"

a) dupa un verb negativ.

Exemplu: Je ne veux pas de dessert.

b) dupa adverbe de cantitate.

Exemplu: Elle as assez de travaille.

c) dupa un substantv care arata cantitatea.

Exemplu: Je veux une tasse de cafe.

d) cand substantivul nu este precedat de un adjectiv calificativ.

Exemplu: Ce sont de belles fleurs.


Cazuri de omisie a articolului partitiv:

a) dupa quelque.

Exemplu: Il a mange quelque fruits.

b) dupa prepozitii ca: avec, comme, sans, par.

Exemplu: Tu ne peut ecrire sans ton stylo.

c) dupa adverbul negativ "ni".

Exemplu: Il ne beut pas ni cafe ni cappuccino.

Monday, January 23, 2012

C++: Transformare nr. "n" zecimal in binar

0 comments
Astazi va voi arata un algoritm de C++ foarte cautat, care transforma numarul "n" zecimal in numar binar (sub forma unui vector) si afiseaza numarul binar, cu alte cuvinte il trece pe "n" din baza 10 in baza 2. Algoritmul este facut in cea mai simpla biblioteca, adica <iostream.h> pentru a putea fi folosit la toate nivelurile de studiu si poate fi folosit atat in Borland C++, cat si in MinGW. Iata acum despre ce va vorbeam:



                            
                            int binar[33], lungime;
                 for(i=1; n>=0; i++)
                 {
                       binar[i]=n%2;
                       n/=2;
                 }
                 lungime=i;
                 for(i=lungime; i>0; i--)           
                        cout<<binar[i]; 

Acesta este algoritmul, acum ... succes la invatat!

Sunday, January 22, 2012

"Coliba unchiului Tom" - rezumat

2 comments
 Acest fascinant roman al autoarei Henriette B. Stowe a aparut in 1852. "Coliba Unchiului Tom" ( "Uncle Tom's Cabin") a avut si inca are o popularitate uriasa, datorita modului extrem de realist prin care ilustreaza viata grea a sclavilor negri din intrega America. Romanul prezinta viata unchiului Tom, un sclav intelept cu o imensa noblete sufleteasca, pe care domnul Arthur Shelby, proprietarul sau ce il aprecia foarte mult si era bun cu toti sclavii sai, este nevoit sa il vanda din cauza unor afaceri paguboase cu Haley, negustorul de sclavi.O data cu Tom, Shelby este nevoit sa il vanda si pe Henry, fiul Elisei, servitoarea umila a nevestei sale (Emily Shelby), dar aceasta aude intreaga discutie si hotaraste sa plece in Canada, unde in final chiar reuseste sa ajunga.
Cand Tom ajunge cu Haley pe vapor, se imprieteneste cu Evangelina (care pana la urma este invinsa de o boala cruda) care apoi isi roaga tatal, pe bunul Augustin Saint-Clare, sa il cumpere si astfel Tom ajungela un stapan foarte bun. Din pacate, Saint-Clare moare si unchiul Tom ajunge sub stapanirea lui Le-gree, unde moare din cauza batailor crude.
Moartea lui Tom imprima cartii o nuanta dramatica si deschide ochii cititorului catre realitatea dura ce era in acea epoca.


Alte personaje :

Ofelia Saint-Clare = verisoare lui Augustin Saint-Clare
Chloe = sotia lui Tom, o foarte buna bucatareasa
Samuel si Andre = 2 sclavi umili ai familiei Shelby
George Shelby = fiul familiei Shelby
George Harris = sotul Elisei, care evadeaza de la stapanul sau cel rau si ajunge si el in Canada, dar pe alt drum si are o mare bucurie sa-si intalneasca sotia

Saturday, January 21, 2012

A 8-a minune a Microsoft

0 comments
Windows 8

Microsoft va aduce - cel mai probabil in luna octombrie a acestui an - o noua revolutie printre sistemele de operare, atat pentru PC, cat si pentru tablete. Windows 8 a avut  deja lansarea pre-beta, unde a fost prezentat ca un concept unic, deoarece uneste PC-ul cu tabletele tactile. Compania il percepe ca o reimaginare a Windows-ului, deoarece (incepand cu ecranul de Start) totul este diferit.
Windows 8
Windows 8


 

Windows 8
Windows 8
Microsoft a lasat si anumite zvonuri despre creerea unui Windows Mobile cu aspectul lui Win8, pentru a ajunge sa domine toate gadget-urile accesibile cu acest nou concept. Toate meniurile sunt aproximativ identice intre variantele PC si tableta, dar la tableta mai apar tastatura touch foarte usor de folosit si ecranul de blocare personalizat.
Insa nu numai aspectul s-a schimbat, ci si programele incorporate in Windows s-au inmultit ori au trecut la versiuni superioare. Internet Explorer a ajuns la versiunea 10, ce aduce interfete pentru personalizare, apare un nou mod de lucru numit "Side-by-Side", un TaskManager mult mai avansat si suport nativ pentru fisierele ISO si VHD.


Acesta este Windows 8, cel ce a schimbat viziunea asupra sistemelor de operare inca inainte de a se lansa. De-abia astept lansarea acestei inovatii in domeniul IT, dar totusi astept si o eventuala varianta Mobile. 



Friday, January 20, 2012

Noua platforma Android 4.0

0 comments
Nu de mult Google a lansat o noua platforma Android si anume Android 4.0 Ice Cream Sandwich, care a adus multa nerabdare in lumea smart-phone-urilor. Primul telefon care vine cu aceasta mult asteptata platforma este Samsung Galaxy Nexus, ce a avut cote imense de vanzare, inca din prima zi.
Face Unlock
Dar ce aduce atat de revolutionar Android 4.0? In primul rand vine cu o grafica si un design inovativ, adaptat mai mult la gesturile naturale ale mainii, cu widget-uri a caror marime se poate schimba dupa placul utilizatorului, ecranul de blocare ce poate fi editat cu usurinta, rapiditatea accesari anumitor aplicati de baza prin shortcut-uri mereu la indemana si imbunatatirea metodelor de introducere text si voce, cu alte cuvinte este mult mai accesibil. In al doilea rand comunica mult mai bine cu retelele de socializare si ajuta la monitorizarea detaliata a consumului de date, lucru de care chiar as avea si eu nevoie! Insa nu in ultimul rand, apar anumite aplicatii, ce se gasesc si pe Android Market, care pot fi totusi instalate si pe versiuni precedente ale platformei, pentru a impartasi si detinatorii unor astfel de versiuni o parte din ceea ce aduce Android 4.0. Astfel de aplicatii sunt: Android Beam, Google+, PanoramicCam si FaceLock. Va spun toate acestea din proprie experienta, deoarece cum am auzit de noul Android am cautat posibilitati de a ma apropia putin de el, dar din pacate inca nu se poate mai mult decat cu aplicatiile enumerate.
 Asta este tot ce consider important despre Android 4.0. Daca nu ai deja un smart-phone, poate ca te-am convins cat de multe poti face cu unul.